Ontstaan van domein Stekebees
Disclaimer: Wij hebben de geschiedenis van ons domein zo goed mogelijk proberen construeren, maar dit kan uiteraard fouten bevatten.
1904
Volgens een kadasterkaart van Broechem midden 19de eeuw stonden aan beide zijden van de Van den Nestlaan nog geen huizen. Wel stond er de “Vremde Molen” aan het huidige rond punt, de “Molenhoeve” nu sauna en meerder gebouwen ter hoogte van de “Vremdsche Hoeven”.
Van horen zeggen zou ons gebouw dateren van 1904, maar de nu verdwenen littekens in de binnenmuren en achtergevel verwezen misschien naar een ouder gebruik van de keuken voor het koken van dierenvoeding op het vuur hangende aan een balk die door de stalmuur draaide om de beesten te voederen. Ook was er nog teken van een vroeger tegen de achtergevel aangebouwde broodoven, gemetst met klein handvormsteen dezelfde die werd gebruikt bij het metsen van het afvoerkanaal van de stal naar de beerput achter de boerderij. Deze stenen zijn van een nog vroegere generatie stenen dan de grotere handvormsteen waaruit de boerderij sindsdien is opgetrokken.
De hoge puntgevel van de voormalige stal moet in de loop der tijden eens geveld geweest zijn door een storm en terug opgericht met de stenen die nog bruikbaar waren en dan aangevuld met nog recentere machinesteen.
Haaks op de achtergevel stonden ooit twee gebouwen met puntgevel, minder hoog dan de nok van het hoofdhuis en 20 meter diep. Later is het buitenste gebouw vervangen door een lager golfplaten afdak.
Op deze plaats vonden wij bij de funderingswerken van het huidige gebouw een schuin liggende vloer afhellend naar de achtergevel toe tot 190cm diep. Deze helling werd gebruikt als silo om de stalafval op te slaan.
Twee meter achter de huidige verste achtergevel was vroeger een oppervlaktewaterput in betonringen van 4 a 5 meter diep en een diameter van 1meter . Deze was in het jaar 1998 reeds gedempt met grond en puin en toen volledig verwijderd.
Links en rechts van het oorspronkelijke woonhuis zijn resten gevonden van vroegere keldergaten die gedempt waren met grasscherven en puin.
De servitude weg naar achterliggende boerderij is nu uitgevoerd in asfalt maar deze is gestort op oude betonpannen dewelke vroeger tot dak zouden gediend hebben op de boerderij.
Volgens aktes van notarissen zijn volgende gegevens bewaard gebleven.
1925
Op datum van 8 september 1925 werd door notaris Lucien Van den Brande te Lier akte opgemaakt
Deels: ingevolge verslagschrift van eindelijke toewijzing , overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 okt.1925, deel 1470nr.4 ten verzoek van de konsoorten Van den Nest.
Deels: ingevolge akte van aankoop verleden voor zelfde notaris op 12 september 1925 overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 okt.1925, deel 1470nr.7, van de heer Cornelius Eduardus Wouters, bediende, te Lier.
De heer Petrus Florentinus Geeraerts en zijn echtgenote Josephina Elisabeth De Pooter waren gehuwd zonder huwelijkscontract met gemeenschap van goederen. Zij kochten op deze datum een stuk grond met een oppervlakte van 26.580m2 gelegen te Broechem Van den Nestlaan 79 en ter plaatse “Vremdeveld” gekadastreerd sectie C nummers 585, 586/a, 586/b, 583/c en 586/d. (met of zonder huis ???)
Mr.Petrus F.Geeraerts overleed op 5 februari 1928 te Broechem amper 3 jaar na de aankoop.
1961
Mevr.Josephina E. De Pooter overleed op 26 februari 1961 zeg maar 33 jaar later. Zij laten uit dit huwelijk 7 kinderen na als erfgenamen.
Zes jaar later wordt door het vredegerecht de erfenis uit elkaar gedaan. Twee van de jongens ( de vrijgezellen) betalen hun zusters deel uit en blijven in de boerderij wonen.
? Frans Jan Pauline Geeraerts (dorser) is dit de Coei geboren 26/08/1923. =? Andere helft van de oppervlakte grond.
“Op datum van 25 januari van het jaar 1967 werd een akte verleden bij notaris Constant De Belser te Broechem die een groter stuk grond verdeelde met vermelding van een aantal erfdienstbaarheden.
Zo werden letterlijk volgende bepalingen aangehaald :
- Koop één moet wegenis geven aan kopen negen, tien, zeventien, zestien, vijftien, veertien, dertien, twaalf, elf en achttien.
- Koop vijf en vier moeten wegenis geven aan kopen zes en zeven en koop acht.”
Op deze datum werd door de gemeente delen van de percelen onteigend om de Van den Nestlaan te verbreden. Het gaat hier om279m2 van perceel 586/a, 244m2 van perceel 586/b, en 723m2 van perceel 586/d samen goed voor 1246m2.
1967-1990
Sinds 1967 hoorde het hoevegebouw onder groter oppervlakte toe aan de heer Jozef PhilipAlfons Geeraerts(14/08/1918), in leven ongehuwd en wonende op de boerderij en de heer Augustinus Hubertus Florentinus Geeraerts(15/05/1928) in leven eveneens ongehuwd. Grote Fons zoals hij genoemd werd stierf op 10 april 1989 te Antwerpen en de Gust stierf amper 2 maanden later op 27 juni 1989 beide zonder testament.
Op donderdagen 14 en 28 juni 1990 telkens om17u30 werd openbaar verkocht in Café “Tramstatie” te Broechem Antwerpsesteenweg 17 met winst van verdieren door Meester Michel Wegge, notaris ter standplaats Borsbeek en Meester Wim De Smedt, notaris ter standplaats Wommelgem.
Het hoger vermeld goed gekend onder de loten**met een totale oppervlakte van 11.297m2 werd opnieuw in 5 stukken verkaveld waaronder de boerderij in twee delen en de achterliggende gronden in drie delen. Dit was niet met de goedkeuring van de college van burgemeester en schepen van de gemeente Ranst. Zij maken melding in hun schrijven van 3 mei 1990 dat door het splitsen van de boerderij in twee percelen er een perceel ontstaat van minder dan 20 meter wat geen garantie geeft tot vergunning tot verbouwing of herbouw of nieuwbouw voor beide loten. (de minimum breedte van een perceel waarop gebouwd mocht worden in landelijke woonzone was 20 meter).
“Bij afzonderlijk toewijzing der loten 1 en 2 moeten de ramen en deuren en poorten door de beide kopers op gemene kosten dichtgemetst worden.”
Het boerderijgebouw werd toch verkocht aan twee verschillende nieuwe eigenaars maar deze splitsing was slechts voor 4 jaar. Het woonhuis met karrenkot en schuur groot1906m2 werd gekocht door familie Gillis – Oomes afkomstig uit Berchem –Antwerpen, en de stal groot 1937m2 werd gekocht door de naamloze vennootschap”immo E.Wouters” uit Ranst. Lot drie, vier en vijf werden verkocht als landbouwgrond met respectievelijke oppervlaktes van: 2543m2, 2525m2 en 2486m2.
De opbrengst van de verkoop diende gedeeld te worden onder de 7 erfgenamen waaronder ook kleinkinderen.
- Mevr.Maria Elisabeth Leopoldina Geeraerts geboren te Oelegem op 24 oktober 1915 en weduwe van Thomas Ludovicus Hoes wonende te Zandhoven.
- Mevr.Josepha Augusta Maria Hoes geboren te Ranst op 28 september 1940 gehuwd met José Maria Martens wonende te Wilrijk.
- Mr. Alfons Vital Hoes geboren te Ranst op 13 juni 1944 gehuwd met Simonne Rosa Augusta Van Camp wondende te Ranst.
- Mevr.Julia Mathildis Geeraerts geboren te Oelegem op 1 november 1920 gehuwd met Joannes Josephus Van der Schoot wondende te Zoersel.
- Mevr. Maria Elisabeth Theresia Geeraerts geboren te Oelegem op 6 december 1916 en weduwe van Jozef Van den Bulck wonende te Antwerpen.
- Mr.Frans Jan Pauline Geeraerts geboren te Oelegem op 26 augustus 1923 en weduwnaar van Francisca Van den Bulck wonende te Broechem.
- Mr.Carolus Joannes Ludovicus De Wolf geboren te Schilde op 15 november 1940 wonende te Ranst.
1990-heden
Sinds 1990 is Julien Gillis begonnen met de aanleg van een wijngaard en fruittuin gebruik makend van het aanwezige plantmateriaal, eigen stekken en uit Duitsland en Luxemburg afkomstige geënte druivenstokken. Het huidige domein heeft een oppervlakte van 3843 m2 en is voor een groot deel beplant met wijndruiven. Er worden diverse rassen gekweekt en voor zover de oogst groot genoeg is, apart per soort vergist tot wijn.
Op 24 maart 1994 kon de familie Gillis-Oomes het tweede deel met de stal kopen van “immo E.Wouters” en maakte hierdoor het gebouw opnieuw volledig.
In de tuin zien wij twee imposante walnotenbomen een hoogstam appel en een oude pruimenboom, allen getekend door de tand des tijds. Het was vroeger de gewoonte een notenboom of appelboom te planten bij de geboorte van een zoon en een pruimenboom of lindeboom bij een dochter. Voor welke nieuwgeboren personen deze bomen er staan is nog niet achterhaald. Evenmin weten wij hoe oud ze zijn. Een even oude perenboom heeft de 21e eeuw niet gehaald.